• Imprimeix

I Fòrum INEFC Global

I Forum INEFC Global

Entre les diverses accions que s'han organitzat amb motiu de la celebració del 40è Aniversari de l'INEFC i en el context del Projecte INEFC Global, s’ha celebrat el I Fòrum Internacional INEFC Global, del 27 al 29 d'abril de 2016, als centres de l'INEFC Barcelona i Lleida.

Hi han assistit més de 40 representants de més de 20 institucions de formació universitària i de l'àmbit de l'educació física i l'esport, procedents d'una dotzena de països majoritàriament llatinoamericans: Argentina, Xile, Mèxic, Colòmbia, Uruguai, Mèxic, Equador, Nicaragua, Itàlia, Portugal, Espanya i Emirats Àrabs.

Al llarg d'aquests tres dies, s'han desenvolupat diverses jornades de treball en les quals els responsables dels grups de recerca, directors de màsters i representants dels projectes institucionals de l'INEF Catalunya han presentat les seves línies de treball. Al seu torn, les universitats i entitats participants han presentat les seves institucions i projectes acadèmics. 

L'agenda del Fòrum es va iniciar el dimecres 27 d'abril amb la recepció dels assistents a l'INEFC Barcelona. Van ser rebuts a la Sala d'Actes pel director de l'INEF Catalunya, el professor Agustí Boixeda i de Miquel, el director de l'INEFC Barcelona, el Dr. Xavier Iglesias i el responsable del projecte INEFC Global, Dr. Domingo Blázquez. 

Tot seguit, es va oferir als assistents una visita guiada a les instal·lacions de l'INEFC. Posteriorment el grup es va desplaçar fins a l'edifici històric de la Universitat de Barcelona (UB), on va ser rebut a la Sala de Juntes pel vicerector de Política Acadèmica, Dr. Gaspar Rosselló. Posteriorment els assistents van fer una visita guiada pels espais més emblemàtics de la UB: el Paranimf, la Sala d'Actes, el Rectorat, van ser alguns dels espais que van poder visitar.

Després d'aquesta visita, la comitiva es va desplaçar a l'INEFC Barcelona, on va tenir lloc la inauguració del I Fòrum INEFC Global amb la presència del secretari general de l'Esport, Sr. Gerard Figueras, que va adreçar unes paraules als convidats. A continuació, l'INEFC va oferir un dinar als assistents per continuar posteriorment amb l'inici de les sessions de treball.

La sessió va començar amb la presentació dels diversos grups de recerca de l'INEFC Barcelona, màsters i projectes institucionals a càrrec dels seus directors o responsables: 

• Grup de Recerca en Ciències de l’Esport, a càrrec del Dr. Ferran Rodríguez.
• Grup de Recerca Social i Educativa de l’Activitat Física i l’Esport (GISEAFE), a càrrec de la Dra. Susanna Soler.
• Grup de Recerca en Activitat Física i Salut (GRAFiS), a càrrec del Dr. Joan Cadefau.
• Grup de Recerca de Sistemes Complexos i Esport, a càrrec de la Dra. Natàlia Balagué.
• Màster RETAN, a càrrec del Dr. Alfredo Irurtia
• Escola Catalana de Cineantropometria (ECCA), a càrrec del Dr. Alfredo Irurtia.
• Observatori Català de l’Esport, a càrrec de les llicenciades Núria Díaz i Míriam Rocher.
• Revista Apunts d’Educació Física i Esport, a càrrec del Dr. Javier Olivera. 

Després d'una pausa cafè, es van iniciar les presentacions de les institucions participants. En aquesta sessió van poder presentar els seus projectes i línies d'actuació els representants de les entitats següents:

• Universidad Católica Raúl Silva Henríquez, Xile, a càrrec del Dr. Manuel Pastén i el Dr. Luis Valenzuela.
• Instituto Universitario Asociación Cristiana de Jóvenes, Uruguai, a càrrec del Dr. Jorge Botejara.
• Instituto Universitario DUOC UC, Xile, a càrrec del Sr. José Ignacio Bascuñán.
• Universidade de Coimbra, Portugal, a càrrec de la Dra. Elsa Ribeiro i el Dr. Paulo Nobre.
• Universidad Metropolitana de Ciencias de la Educación, Xile, a càrrec del Dr. Marcelo González.
• Universidad Nacional Autónoma de Nicaragua-Managua, a càrrec de la rectora Mag. Ramona Rodríguez.
• Universidad Austral, Xile, a càrrec del Dr. Álvaro Leiva.
• ACCAFIDE, Espanya, a càrrec del Dr. José Hernández Moreno
• Instituto Superior de Educación Física Romero Brest, d’Argentina, a càrrec del rector, el Dr. Raúl Supital. 

El Dr. Alfredo Irurtia va presentar el Màster RETAN i l’Escola Catalana de Cineantropometria

El Dr. Alfredo Irurtia va presentar el Màster RETAN i l’Escola Catalana de Cineantropometria.

La rectora de la UNAN-Managua, Mag. Ramona Rodíguez durant la presentació de la UNAN-Managua

La rectora de la UNAN-Managua, Mag. Ramona Rodíguez durant la presentació de la UNAN-Managua.

Dijous 28 d'abril la comitiva va visitar les instal·lacions de l'INEFC Lleida. Després que la Junta Directiva de l'INEFC Lleida, formada pel Dr. Alfredo Joven, el Dr. Gonzalo Gil i el Dr. Pere Lavega, donessin la benvinguda als assistents, es va iniciar la sessió de treball amb la presentació dels diversos grups de recerca de l'INEFC Lleida i màsters a càrrec dels seus directors o responsables:


• Grup de Recerca en Jocs Esportiu (GREJE), a càrrec del Dr. Pere Lavega.Formació on-line, a càrrec del Dr. Pere Lavega.Grup de Recerca i Innovació en Dissenys (GRID), a càrrec del Dr. Oleguer Camerino.
• Màster de Director Esportiu, a càrrec del Dr. Alfredo Joven.
• Grup de Recerca Activitat Física i la seva Didàctica per a l’Educació, la Cultura i el Benestar, a càrrec del Dr. Alfredo Joven.
• Màster de Gestió Esportiva, a càrrec de la Dra. Estela Inés Farías.
• Màster en Dret Esportiu, a càrrec del Dr. Andreu Camps.
• Màster d’Activitat Física i Salut (MAFiS), a càrrec del Dr. Xavier Peirau.
• Grup de Recerca Moviment Humà, a càrrec del Dr. Xavier Peirau. 

Un cop acabada la primera sessió de treball, el grup va fer una visita guiada a les instal·lacions de l'INEFC Lleida, on va poder conversar amb alguns professors, alumnes i representants del PAS. Tot seguit se’ls va oferir un dinar institucional a les mateixes instal·lacions, durant el qual va tenir lloc l'intercanvi d'obsequis.

A la tarda es van reprendre les sessions de treball amb la presentació de les següents entitats convidades:

• FIEP Argentina, a càrrec del Dr. Jorge Díaz.
• Universidad de Córdoba, Colòmbia, a càrrec de la Dra. Lucía Lema.
• Universidad Maimónides, Argentina, a càrrec del Dr. José Greco.

Tot seguit, el grup es va desplaçar fins a la Universitat de Lleida, on va ser rebut per la vicerectora de Relacions Internacionals i Cooperació, Dra. Àstrid Ballesta, i el vicerector d'Activitats Culturals i Projecció Universitària, Dr. Joan Biscarri. Els participants van visitar la seu central de la UdL i posteriorment se’ls va oferir un aperitiu. 

Visita dels participants a les instal·lacions de l’INEFC Lleida

Visita dels participants a les instal·lacions de l’INEFC Lleida.

El Sr. Rodolfo Buenaventura, secretari mundial de FIEP, amb el Sr. José Díaz, delegat general de FIEP Argentina, en el lliurament d’una medalla i un diploma al director de l’INEFC Lleida, Dr. Alfredo Joven

El Sr. Rodolfo Buenaventura, secretari mundial de FIEP, amb el Sr. José Díaz, delegat general de FIEP Argentina, en el lliurament d’una medalla i un diploma al director de l’INEFC Lleida, Dr. Alfredo Joven.

El dia 29, es va iniciar la jornada amb la realització d'un balanç del que s’havia treballat al llarg del I Fòrum, on van intervenir els organitzadors, així com el secretari general de l'Esport, Sr. Gerard Figueras. Al llarg de l'acte, tant l'equip directiu de l’INEFC com els membres de l'INEFC Global van rebre diversos guardons i obsequis de les institucions participants. Al seu torn, el director de l'INEFC i el responsable d'INEFC Global van lliurar un reconeixement a tres de les institucions que han tingut una vinculació més estreta amb el projecte INEFC Global: la Institución Universitaria DUOC UC, de Xile, l’Instituto Universitario Asociación Cristiana de Jóvenes, d'Uruguai, i la Universidad Católica Raúl Silva Henríquez, de Xile. A continuació, va tenir lloc l'acte de lliurament dels certificats a tots els participants. 

Després de l'acte de lliurament de reconeixements i certificacions, se’ls va oferir un dinar a les instal·lacions de l'INEFC i a la tarda es va fer una visita turística guiada pel barri Gòtic de Barcelona, que va incloure l’entrada a les catedrals de Barcelona i Santa Maria del Mar.

Una vegada conclòs, tant els participants com els organitzadors han coincidit a valorar molt positivament els resultats de l'esdeveniment, el principal objectiu del qual era ampliar les vinculacions interinstitucionals i generar una xarxa de coneixement entre institucions relacionades amb l'educació física. En la cloenda, els representants de totes les institucions van proposar la seva continuïtat amb vista als propers anys.

En opinió del responsable d'INEFC Global, el Dr. Domingo Blázquez, el Fòrum INEFC Global 2016 ha servit per confirmar la importància de la internacionalització de l'INEFC; el seu reconegut prestigi acadèmic justifica la potencialitat de la seva projecció en les àrees de la formació (postgraus, màsters, etc.), recerca, mobilitat d'estudiants i mobilitat del professorat.

Lliurament del reconeixement al vicerector la UCSH, Dr. Manuel Pérez.

Lliurament del reconeixement al vicerector la UCSH, Dr. Manuel Pérez.

Com a resultat del vertiginós statu quo que ha assolit la societat als nostres dies, les universitats d’arreu del món han pres consciència de la importància que té el fet d’internacionalitzar-se. La internacionalització és l'adaptació que ha de dur a terme qualsevol institució de formació superior per aconseguir la integració en la comunitat acadèmica internacional, i alhora enriquir aquesta mateixa comunitat amb les seves aportacions pròpies (missió, cultura, visió, política, plans de desenvolupament i d'estudi)

Des de l’INEFC Global, projecte d'abast internacional enfocat a la formació, la capacitació, el perfeccionament i l’actualització de docents i professionals de l'educació física i l'esport, es vol col·laborar en la millora de la qualitat dels recursos humans implicats en l'àmbit de l'activitat física i l'esport, desenvolupant i cooperant amb altres institucions en el disseny de cursos i activitats d'actualització i perfeccionament.

En conseqüència, amb el principal objectiu de promoure i consolidar l'educació física i l'esport en l'àmbit internacional mitjançant acords interuniversitaris, al llarg del I Fòrum Internacional INEFC Global 2016 s'han desenvolupat diverses jornades de treball enfocades en els quatre focus bàsics d'actuació: a) Formació, accions formatives vinculades a les diverses àrees de coneixement de l'àmbit de l'activitat física i l'esport; b) Mobilitat, intercanvi interuniversitari d'estudiants, professors i personal investigador; c) Recerca, col·laboracions dels grups de recerca de l'INEFC (Barcelona i/o Lleida), i d) Documentació, accés a la bibliografia específica i promoció de les publicacions de l'INEFC.

Durant l'esdeveniment, els responsables dels grups de recerca, directors de màsters i representants dels projectes institucionals de l'INEF Catalunya, així com les universitats i les entitats participants, més de 40 representants de més de 20 institucions de formació universitària i de l'àmbit de la educació física i l'esport (Argentina, Catalunya, Xile, Mèxic, Colòmbia, Uruguai, Mèxic, Equador, Nicaragua, Itàlia, Portugal, Espanya i Emirats Àrabs), han presentat les diferents línies de treball i els seus projectes acadèmics.

Una vegada conclòs, tant els participants com els organitzadors han coincidit a valorar molt positivament els resultats del Fòrum, que ha tingut com a principal raó de ser la d’ampliar les vinculacions entre institucions i generar una xarxa de coneixement entre entitats relacionades amb l'educació física. Així ho confirma la creació de l”Observatori de l'Avaluació de l'Educació Física”, promogut per la Universitat de Coïmbra amb el suport de l'INEFC.

Com a conclusió general del I Fòrum Internacional INEFC Global 2016, s'ha constatat l'existència de dos nous reptes que han de caracteritzar la propera etapa del projecte: 1) Propiciar el treball en xarxes de cooperació internacional com a model de participació i col·laboració mútua per a una adequada i reeixida transmissió de coneixements; i 2) La utilització de l'e-learning com a modalitat preferencial per a les diferents propostes formatives semipresencials i no presencials.

 

Nota: les persones interessades en les fotografies de l'esdeveniment poden sol·licitar-les al correu d'INEFC Global

Professor Agustí Boixeda i de Miquel, Director de l’INEF Catalunya
Dr. Domingo Blázquez, Responsable de INEFC Global - President del I Fòrum INEFC Global
Dr. Xavier Iglesias Reig, Director de l’INEFC Barcelona
Dr. Alfredo Joven Pérez, Director de l’INEFC Lleida
Dr. Unai Sáez de Ocáriz Granja, Coordinador de l’INEFC Global

Secretaría

Sra. Judit Rodà Panadés, Responsable Secretaria INEFC Global

Participants, institucions i països assistents al I Fòrum INEFC Global

Dr. Jorge Díaz Otáñez. Delegat General per a Argentina FIEP Argentina. (Argentina)
Sr. Rodolfo Buenaventura. Secretari Mundial FIEP Mundial. (Argentina)
Dr. José Greco. Director de Carrera. Universidad de Maimónides (Argentina)
Prof. P. Diego Laróvere. Professor Instituto Dr. Alexis Carrel (Argentina)
Prof. Marcela del Valle. Professor Instituto Dr. Alexis Carrel (Argentina)
Dr. Raúl Supital. Rector Instituto Superior de Educación Física Romero Brest (ISEF) (Argentina)
Lic. Débora Rodríguez.
Professora Instituto Superior de Educación Física Romero Brest (ISEF) (Argentina)
Sr. Albert Sánchez.
Consell Assessor r de YMCA Barcelona Fundación e Instituto Universitario YMCA (Argentina)
Sr. J. Ignacio Bascuñán. Subdirector de l’Àrea d’Educació Física DUOC UC (Xile)
Dr. Marcelo González. Professor Universidad Metropolitana de Ciencias de la Educación (UMCE) (Xile)
Dr. Álvaro Leiva.
Director del Centre d’Esports i Recreació de la Universidad Austral (Xile)
Dr. Manuel Pérez. Vicerector Universidad Católica Raúl Silva Henríquez (UCSH) (Xile)
Dr. Patricio Salas.
Cap de Postgraus Universidad Católica Raúl Silva Henríquez (UCSH) (Xile)
Dr. Luis Valenzuela. Director d’Estudis Universidad Católica Raúl Silva Henríquez (UCSH) (Xile)
Sra. M. Jesús Ugarte. Professora EF Colegio St. Margaret's (Xile)
Dr. Nelson Hernando.
Degà Facultat d’EF USTA Bucaramanga (Colòmbia)
Dra. Lucía Lema.
Cap del Departament de Cultura Física, Universidad de Córdoba (Colòmbia)
Sra. J. Ástrid Quintero. Representant Institución Universitaria Escuela Nacional del Deporte de Cali (Colòmbia)
Sra. Mónica Rodríguez. Representant Institución Universitaria Escuela Nacional del Deporte de Cali (Colòmbia)
Sr. Manuel Guaman. Àrea de comunicació Asociación Ecuatoriana de Ecuavoley (Equador)
Sr. Gabriel Caisaguano. President Asociación Ecuatoriana de Ecuavoley (Equador)
Dr. Santiago Calero Morales. Professor de la Universidad de las Fuerzas Armadas ESPE (Equador)
Sr. Jordi Hernández. School Olympic Technical Expert of National Olympic Committee (Emirats Àrabe)
Sr. Zoran Sovic.
Representant de National Olympic Committee (Emirats Àrabs)
Dra. Simona Albertazzi. Docent Universidad Católica de Milán (Itàlia)
Dr. Francesco Casolo.
Director Facultat de Ciències Motores Universidad Católica de Milán (Itàlia)
Dr. Oswaldo Ceballos. Director de la Facultat d’Organització Esportiva Universidad Autónoma Nuevo León (UNANL) (Mèxic)
Dr. José Tristán Rodríguez. Secretari Acadèmic de la Facultat d’Organització Esportiva de la Universidad Autónoma Nuevo León (UNANL) (Mèxic).
Prof. Gerardo Guerrero Uribe. Membre d’ALEFyD (Mèxic)
Prof. Edith Mireille Martínez. Membre d’ALEFyD (Mèxic)
Prof. Carlos Javier Prado. Membre d’ALEFyD (Mèxic)
Prof. Arturo Padilla. Director General IESDEF (Mèxic)
Ing. Efraín Salazar. Director Corporatiu CFITD (Mèxic)
Mag. Ramona Rodríguez. Rectora de la Universidad Nacional Autónoma de Nicaragua, Managua (UNAN-Managua) (Nicaragua)
Dr. Emilio López Decano. Facultat Regional Multidisciplinària de Chontales (FAREM-Chontales) Universidad Nacional Autónoma de Nicaragua, Managua (UNAN-Managua) (Nicaragua)
Lic. Ricardo Madriz. Direcció d’Esports Universidad Nacional Autónoma de Nicaragua, Managua (UNAN-Managua) (Nicaragua)
Lic. Marvy Palacios. Assistent del Rectorat Universidad Nacional Autónoma de Nicaragua, Managua (UNAN-Managua) (Nicaragua)
Dr. Paulo Nobre. Professor Universidade de Coimbra (Portugal)
Dra. Elsa Silva. Professor Universidade de Coimbra (Portugal)
Dr. Jorge Botejara.
Director de Llicenciatura EF Instituto Universitario Asociación Cristiana de Jóvenes (IUACJ) (Uruguai)
Prof. Patricia Meringolo. Coordinadora Instituto Universitario Asociación Cristiana de Jóvenes (IUACJ) (Uruguai)
Dr. Oscar Schiaffarino. Degà Facultat Educació Física IUACJ (Instituto Universitario Asociación Cristiana de Jóvenes) (Uruguai)

Data d'actualització:  27.11.2017